ONDERHOUD AAN VIJVERS
VIJVERS
Het belangrijkste onderhoud van de vijver vindt in het najaar plaats. Het blad en rottende plantendelen moeten verwijderd worden, dit om de bodemverzuring en algengroei tegen te gaan. In de winter is het belangrijk om de vijver ijsvrij te houden. Zo kan voorkomen worden dat er een zuurstoftekort in het water ontstaat die veroorzaakt wordt door de rottingsgassen.
In het voorjaar verwijderen we de slechte waterplanten of delen hiervan. Om algengroei te voorkomen wordt dan wat kalk aan het water toegevoegd. In de zomer worden alleen de overtollige zuurstofplanten gesnoeid en de draadalgen verwijderd.
Mocht u een troebele vijver hebben is dit meestal het gevolg van de verkeerde vissoorten in uw vijver. Goudvissen, shubunkins en karpers zijn funest voor een heldere vijver. Dit komt doordat zij voedsel uit de bodem halen. Ze wroeten de bodem om waardoor eerst een lichte vertroebeling ontstaat die later over gaat in een soepgroene substantie (zweefalgengroei).
De zuurstofplanten zullen afsterven door gebrek aan licht en er ontstaat een onomkeerbare situatie. Om de vijver nu toch weer helder te krijgen moet de vijver worden leeggepompt de vissen worden verwijderd en worden voorzien van nieuwe zuurstofplanten. De zuurstofplanten zorgen er voor dat uw vijver helder blijft. Als u toch vissen in uw vijver wilt adviseer ik u om alleen goudwindes in de vijver te laten zwemmen zij wroeten niet.